Radio Kalevan toi­mit­ta­ja Ville Muik­ku­la pyö­räi­lee 800 ki­lo­met­riä Nuor­ga­mis­ta Ouluun – Mat­kal­ta kuul­laan useita suoria lä­he­tyk­siä, pol­ke­mi­nen tuottaa virtaa ra­dio­ka­lus­tol­le

Ville Muikkulalla on mikrofonin lisäksi edessään 800 kilometriä maantietä, alla Jussin Pyöräpisteeltä saatu pyörä, sekä Partio Aitalta teltta ja aurinkopaneeli. Tarkoituksena taittaa matka Nuorgamista Ouluun viikossa.

Suomen pohjoisimmasta kylästä ensi maanantaina matkaan lähtevän Radio Kalevan toimittajan päätä ei pitkä matka pelota. Idea retkeen lähti entisen työkaverin puolihuolimattomasta heitosta.

– Hän sanoi, että kun kerran tykkäät pyöräillä, niin mene tekemään samalla radiota.

Muikkula ei lähde matkalle löysäilemään, vaan hänellä on luvassa joka päivä 130–140 matkakilometrin lisäksi kuusi suoraa radiolähetystä. Matkan etenemistä voi seurata myös sosiaalisesta mediasta.

– Reittini kulkee Inarin, Levin, Rovaniemen, Kemin ja Simon kautta Ouluun. Mitään suurempaa en ole kaupunkeihin sopinut, mutta luvassa on ainakin haastatteluja paikallisten bändien kanssa. Lisäksi aion tavata ja ottaa ihmisiä kuultavaksi tilanteiden ja fiiliksen mukaan, Muikkula selittää.

Virtaa varusteisiin tuottaa mukana kulkeva aurinkopaneeli sekä pyörään kytketty varavirtalähde, joka saa energiaa polkemisesta. Radiolähetykset hoituvat internetin välityksellä maantien laidassa.

– En aio pyöräillä samaan aikaan lähetyksiä tehdessä, sillä se olisi turvallisuusriski ja tekniikkakaan ei sitä kestäisi.

Elektroniikan lisäksi Muikkulalla on mukanaan perinteinen retkivarustus.

– Kulkupelinä minulla on Jussin Pyöräpisteestä lainaan saatu hybridipyörä. Aion nukkua teltassa, ruokani teen retkikeittimellä. Aion myös hyödyntää kohdalle sattuvia kahviloita ja ruokapaikkoja.

Takana toinenkin pitkä matka

Muikkulalla löytyy aiempaakin kokemusta pitkistä pyöräreissuista, mutta varsinaiseksi himourheilijaksi hän ei silti tunnustaudu.

– Takana ei ole mikään valtava treenikausi, sillä olen lähinnä istunut viimeisen vuoden aikana studiossa. Fyysinen varautuminen perustuukin enimmäkseen omaan tyhmyyteen, Muikkula vitsailee.

Yksi 90 kilometrin matka tältä keväältä kuitenkin löytyy, ja pohjakunto on hankittu nuoruuden lätkätreeneissä. Pisin matka on parin vuoden takaa.

– Pyöräilin silloin Oulusta Helsinkiin. Huomasin, että fyysistä puolta enemmän matkassa on kyse mentaalipuolen kanssa vääntämisestä.

Muikkula kuvailee matkalla saamaansa tunnetta yhdeksi elämänsä hienoimmista kokemuksista.

– Voisin verrata sitä jopa lasteni syntymään. Oli uskomaton fiilis nähdä Tampereen kyltti, ja tajuta, että olin itse pyöräillyt sinne asti.

Tarpeeksi poljettuaan on mahdollista päästä flow-tilaan, jossa kaikki muu paitsi itse kokemus unohtuu. Toiveena on tuoda sama tunne kuulijoiden koettavaksi.

– Haluan nähdä Suomea eri perspektiivistä ja jakaa sitä näkymää radioaalloilla parhaan kykyni mukaan.

Tavoitteena haastaa ihmisiä

Muikkulan mukaan Nuorgam valikoitui matkan lähtöpisteeksi selkeänä rajapisteenä toimivan pohjoisen sijaintinsa vuoksi.

– Viikko on juuri sopiva aika jossa kulkea sieltä Ouluun.

Esimerkillään hän haluaa näyttää, ettei tarvitse olla Lance Armstrong tai edes himoretkeilijä tehdäkseen jotain vastaavaa, vaan uskallus riittää.

– Saattaa näyttää aika koomiselta, kun yritän laittaa tien päällä Trangialla ruokaa. Haluan kuitenkin kannustaa ihmisiä kokeilemaan tällaista tapaa liikkua sekä lähtemään pois omalta mukavuusalueelta.