Kaleva365 Oy:n muutosneuvottelut ovat päättyneet

Kaleva365 Oy:n medialiiketoimintaa koskevat muutosneuvottelut ovat päättyneet.

Muutosneuvotteluiden lopputuloksena irtisanotaan enintään 49 henkilöä, irtisanomisperusteiset tehtävänmuutokset kohdistuvat enintään 9 henkilöön ja lomautukset enintään 11 henkilöön. Suurin osa irtisanomisista kohdistuu jakelussa työskenteleviin henkilöihin.

Perusteina olivat pitkään medialiiketoimintaan vaikuttanut kuluttajakäyttäytymisen muutos ja kustannusten voimakas kasvu.

Kevät tuo muutoksia Kalevan paperilehden ja Raahen seudun ilmestymispäiviin

Kalevan viikonvaihde uudistuu toukokuusta alkaen lauantain lehden yhteyteen tehtävällä uudella ja taustoittavaan journalismiin painottuvalla viikonvaihdelukemistolla. Samassa yhteydessä sunnuntain paperinen lehti jää pois ja sunnuntaisin julkaistaan digitaalinen näköislehti. Muutokset ovat seurausta rajusti kohonneista painon ja jakelun kustannuksista, kertoo Kaleva Median toimitusjohtaja Juha Laakkonen.

Muutos koskee myös Kalevan jakaman Helsingin Sanomien jakelua. Sunnuntain Helsingin Sanomat jaetaan toukokuun alusta alkaen maanantaisin.
Myös paikallislehti Raahen Seutuun tulee muutoksia. Maanantain lehti jää huhtikuussa pois ja Raahen Seutu ilmestyy jatkossa keskiviikkoisin ja perjantaisin. Samalla Raahelaisen ilmestymispäivä vaihtuu perjantaista keskiviikolle.

Muutosten taustalla ovat painetun lehden rajusti nousseet kustannukset ja halu turvata alueellinen ja paikallinen journalismi niistä huolimatta.

Kaleva Median käyttämän painopaperin hinta kaksinkertaistui viime vuoden aikana seurauksena Venäjän hyökkäyssodasta ja sen aiheuttamista Euroopan-laajuisista painopaperin saatavuushaasteista. Painetun lehden kokonaishinnasta paperikustannus muodostaa merkittävän osan.

Polttoaineiden hinnan nousun myötä myös jakelun kustannukset ovat nousseet merkittävästi. Erityisen suuri vaikutus sillä on Kaleva Median kaltaisessa yhtiössä, jossa jakelualueet ovat laajoja ja harvaan asuttuja. Posti on nostanut hintojaan yli 20 %.

Päätökset liittyvät myös lukijoiden mediankulutustapojen muutokseen, jossa digin merkitys kasvaa. Kalevan digitilausmäärät ovat kasvaneet voimakkaasti viime vuosina ja myös aktiivisten digikäyttäjien määrä on vakaassa kasvussa.

Sunnuntain painetun lehden korvaaminen näköislehdellä ja muulla digitaalisella sisällöllä takaa sen, ettei painetun lehden hintaan tarvitse tehdä ylimääräistä hinnankorotusta vuodelle 2023.

Lisätiedot: toimitusjohtaja Juha Laakkonen, 040 762 5480