Tekoäly apuna Koillissanomien otsikoinnissa

Koillissanomat kokeilee tämän viikon maanantaina alkaneella Uutisten viikolla verkkolehden juttujen otsikointia tekoälyn avustuksella. Viikon kestävä kokeilu antaa tietoa siitä, miten otsikointi vaikuttaa verkon kävijämääriin. Nyt vietettävä Uutisten viikko tarjoaa kokeilulle sopivan kehyksen.

Käytössä on Chat GPT -tekoäly, jolle syötetään verkossa jutun teksti ja tekoälyä pyydetään englanninkielisellä lauseella muotoilemaan otsikkoehdotus. Ehdotuksista jokin julkaistaan.

”Kuten media-alalla on tapana sanoa, verkossa otsikko on kaikki. Printtilehteä selaillessaan lukija silmäilee otsikon ja katsoo kuvan. Hän voi lukaista kuvatekstin, alarivin, sitaattinostot, vähän jutun kärkeä ja päättää vasta sitten, haluaako lukea jutun loppuun. Myös jutun paikka ja sen pituus antavat tietoa siitä, millaisesta kokonaisuudesta on kyse.

Verkossa apukeinoista on käytössä otsikon lisäksi vain kaksi: kuvavalinta ja jutun paikka sivustolla. Otsikon luettuaan lukijan pitää tehdä valinta siitä, haluaako hän käyttää kallisarvoista aikaansa jutun hyväksi ja klikata sen luettavakseen.

Siksi toimituksissa käytetään paljon aikaa otsikoiden hiomiseen ja kouluttaudutaan yhä paremmiksi verkko-otsikoijiksi”, kertoo Koillissanomien päätoimittaja Jenny Halvari.

Lue lisää Koillissanomista:
https://www.koillissanomat.fi/paatoimittajalta-koillissanomat-testaa-tekoalyn-ta/5281954
https://www.koillissanomat.fi/koillissanomat-kokeilee-uutisten-viikolla-verkkole/5278116