Aurinkopaneelit jauhavat sähköä painokoneisiin

Suomen suurin aurinkovoimala Kalevan painotalon katolla Graniittitiellä on valmis ja tuottaa sähköä täydellä teholla. Kaikki yli 1 600 aurinkopaneelia ovat käytössä.

Keväällä 2015 Kaleva rakentaa Graniittitien painotalon katolle Suomen suurimman aurinkovoimalan.

Ensimmäisen kerran aurinkovoimala tuotti sähköä painokoneisiin 22. heinäkuuta, ja tähän mennessä aurinkovoimala on tuottanut sähköä 43 000 kilowattituntia. Kalevan kiinteistöpäällikkö Jouko Männikkö laskeskelee sen tarkoittavan parin sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Aurinkovoimalan teho on parhaimmillaan noussut jo 310 kilowattiin viime lauantaina. Kalevan aurinkovoimalan kokonaisteho on 417 kilowattia.

Voimalan asennuksesta vastaavan Oulun Energian myyntijohtaja Seppo Tuomi kertoo, että voimalan asennuksessa tuli pienen pieniä yllätyksiä, mutta mitään ylitsepääsemätöntä estettä ei tullut.

– Kun voimalasta oli valmiina 80 prosenttia, todettiin, että voimala tuottaa reilusti sen määrän sähköä, mitä etukäteen on laskettu, Tuomi sanoo.

Kalevan talousjohtaja Esko Jokelainen on tyytyväinen siihen, että sähköä tulee ja voimala pyörii silloin, kun aurinko paistaa kunnolla. Voimala riittää pyörittämään painokoneita.

Aurinkopaneelit kattavat jopa 90 prosenttia painotalon päiväajan sähkönkäytöstä.Jokelainen ja Tuomi muistuttavat, että sähkön hinta on kesäaikaan päivällä paljon korkeampi kuin yöllä. Aurinkoenergian avulla korkeaa sähkön hintaa saadaan ajettua alas.

Kun perusliiketoiminnasta ei juuri ole löydettävissä liiketoiminnan kasvua, Oulun Energia on lähtenyt hakemaan kasvua hajautetun energiantuotannon ratkaisuista.

– Näemme sen mahdollisuutena. Emme jää pelkästään energian toimittajan rooliin, vaan olemme muutenkin aktiivisia. Kalevan aurinkovoimala on oiva esimerkki siitä.