Valtakunnallinen Sanomalehtiviikko Kaleva Mediassa 3.–7.2.2020

Koulujen ja lehtien yhteistä sanomalehtiviikkoa vietetään jälleen 3.–7.2.2020. Viikko antaa työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Sanomalehtiviikon teemana on tällä kertaa ilmastonmuutos.

Pureudumme ilmastonmuutosuutisointiin, avaamme median roolia luotettavan ilmastotiedon välittäjänä ja kuulemme lasten ja nuorten näkemyksiä ilmastonmuutoksesta.

Opettajille

Kaleva Median sanomalehdet opetuksessa

Kaleva Median digipalvelut ja näköislehdet ovat käytössä maksutta, katso lisätiedot ja ota mediat käyttöön >

Päiväni journalistina

Osallistu koulusi kanssa Päiväni journalistina -tempaukseen. Haastamme lapsia ja nuoria ryhtymään toimittajaksi yhden päivän ajaksi ja tekemään uutisia oman paikkakunnan asioista. Kirjoituksia julkaistaan Kalevan mielipidesivulla ja verkossa.

Kirjoitus voi olla lyhyt tekstiviesti (max 200 merkkiä sis. nimimerkin) tai pitempi noin 1500 merkin teksti (max 2000). Pitempi teksti jätetään omalla nimellä, ei nimimerkillä.

Kirjoitukset yhteystietoineen lähetetään osoitteeseen mielipide@kaleva.fi ilman liitetiedostoa suoraan viestikenttään.

Lisäksi Sanomalehtiliiton sivulla on koulujen käyttöön helppokäyttöinen Päiväni journalistina -sivusto, jossa lasten ja nuorten tekemät jutut ja kuvat myös julkaistaan.

Mediakasvatuskoulutusta opettajille

Kaleva järjestää mediakasvatuskoulutuksen opettajille Oulussa 5.2. klo 14-17 yhteistyössä Sanomalehtien liiton kanssa.

Koulutus rakentuu luennosta ja työpajasta. Luennossa pureudutaan journalismin ajankohtaisiin ilmiöihin ja juttutyyppien muuttuviin muotoihin ja työpajassa otetaan haltuun totuudenjälkeistä aikaa. Työpaja antaa valmiudet viedä tehtävän suoraan luokkaan.

Mediakasvatuspäivän kouluttajana toimii journalisti, mediaopettaja ja oppikirjailija Tuomas Kaseva, joka työskentelee Helsingin Sanomien Teema-liitteen toimitussihteerinä ja Kallion lukion mediaopettajana. Tuomas on innostava ja kokenut kouluttaja, joka tuntee hyvin sekä toimituksen että opetuksen käytännöt.

Koulutus sopii parhaiten yläkoulun ja toisen asteen opettajille oppiaineesta riippumatta. Sen kesto on kokonaisuudessaan noin kolme tuntia. Koulutus pidetään Hiukkavaaratalon Lähteen Torilla.

Mediakasvatuskoulutuksen ohjelma:

Klo 14.15.-14.45 Tervetuloa / Kaleva. Pullakahvit.
Klo 14.45-15.30 Luento: Journalismin ajankohtaiset ilmiöt ja juttutyyppien muuttuvat muodot / Tuomas Kaseva.
Tauko 15 min.
Työpaja: Otetaan haltuun totuudenjälkeistä aikaa / Tuomas Kaseva.
Klo 17 Koulutus päättyy.
Ilmoittautuminen koulutukseen Oulun kaupungin koulutuskalenterin kautta. Ilmoittautuminen viimeistään 29.1.2020 klo 16 mennessä tästä

Materiaalia Sanomalehtiviikolle

Sanomalehtien liiton tuottama oppimateriaali: sanomalehtiopeuksessa.fi

Käytettävissä on materiaalia vaikuttamisen taitojen harjoitteluun sekä kriittisen medialukutaidon harjoitteluun