Nuoret osaajat Kaleva Mediassa

Kansainvälistä YK:n nuorten osaamisen päivää vietetään 15. heinäkuuta jo neljättä kertaa peräkkäin. Päivän tarkoituksena on osoittaa kokemuksen ja taitojen merkitys nuorten työelämän parantamisessa, sillä viime vuosina nuorisotyöttömyys on herättänyt huolta ympäri maailmaa.

Kaleva Medialla työskentelee joka vuosi lukuisia kesätyöntekijöitä ja harjoittelijoita kartuttamassa taitojaan ja kokemustaan tulevaisuuden varalle. Työnkuvia on vähintään yhtä monta kuin on tekijääkin.

Heli Moliis, 23, asiakaspalvelu

Heli työskentelee Kaleva Median asiakaspalvelupuolella, jossa työtehtäviin kuuluu esimerkiksi asiakkaiden puheluihin ja sähköposteihin vastaaminen, sekä heille soittaminen. Työ on Helille uutta, sillä hän ei ole aiemmin tehnyt vastaavaa, mutta hänestä on ollut hienoa nähdä tämä puoli asiakaspalvelusta. Mukavan työporukan seurassa Heli on viihtynyt hyvin ja työ on tuonut mukanaan vaihtelua. Aiemmin Heli on työskennellyt ravintola-alalla.

Tällä hetkellä Heli opiskelee tradenomiksi ja suunnitelmissa on erikoistua myyntiin ja markkinointiin. Isompia suunnitelmia  hänellä tulevaisuudelle ei ole, mutta urahaaveena on yhdistää markkinointi ja urheilu jollain tavalla. Esimerkiksi työ urheiluorganisaatiossa markkinointi- ja myyntipuolella kiinnostaisi Heliä.

Vapaa-aikanaan Heli toimii painivalmentajana ja on itsekin harrastanut painia. Lisäksi hän pitää raviurheilusta. Vahvuutenaan Heli kuitenkin pitää asennettaan.

”Mä en pelkää tehdä töitä ja tykkään tehdä töitä. Sillä asenteella on päässyt pitkälle.”

Emmi Tilvis, 25, kesätoimittaja

Emmi opiskelee journalistiikkaa sekä mediatutkimusta Tampereen yliopistossa ja työskentelee Kalevan kesätoimittajana uutistoimituksessa. Kaleva Mediassa työskentelyn Emmi on kuitenkin aloittanut jo vuonna 2013, alkuun Kalevan nuorten kirjoittajien ryhmässä ja sittemmin hän on toiminut Kalevan avustajana sekä kirjoittanut kaupunkilehti Kale!:n ennen kesätoimittajan työtehtäviä.

Emmin mukaan työnkuva on samanlainen kuin vakituisella toimittajalla, mutta kesätyöntekijänä ohjausta voi tarvita enemmän. Kalevan toimituksessa kesätyöntekijöitä on Emmin mukaan paljon ja tarpeen tullen apua saa muilta toimittajilta sekä uutispäälliköltä. Kaiken kaikkiaan työ on ollut mielenkiintoista ja monipuolista.

Tulevaisuudessa Emmi tahtoo työskennellä toimittajana, mutta niin kirjoittavan toimittajan, kuin radiotoimittajan työt kiinnostaisivat. Toimittajalle ominaisen uteliaisuuden Emmi kokee vahvuudekseen. Emmin mukaan asioita selvittäessä on vain tärkeä luottaa siihen, että vastaus löytyy, eikä lähestyä asiaa pessimistisesti.

”Toimittajan pitää ottaa se asenne, että minä selvitän, eikä voi vaan olla silleen, että nostaa kädet pystyyn.”

Vapaa-ajalla Emmi käy kuorossa ja harrastaa kitaransoittoa. Lisäksi yhdistystoiminta kiinnostaa Emmiä ja hän kuuluu Luontoliittoon.

Atte Bergström, 22, brändi ja kulttuuri

Atte työskentelee Kaleva Median brändi ja kulttuuri –osastolla markkinoinnin harjoittelijana. Työntehtäviin kuuluu esimerkiksi sisällön tuottaminen Kaleva Median eri markkinointikanaviin. Atte on muun muassa valokuvannut sekä kirjoittanut ajankohtaisista asioista. Lisäksi hän tekee erilaisia yrityspuolen projekteja.

Harjoittelua on takana kaksi kuukautta ja tulevaisuudessa Atte toivoo pääsevänsä alan töihin. Hän opiskelee liiketaloutta Oulun ammattikorkeakoulussa suuntautumisena myynti ja markkinointi, ja koulua on edessä vielä ainakin vuosi. Jatko-opinnoista Atte ei ole vielä varma.

”Eihän sitä tiedä jatkokouluttaisinko vielä joskus, mutta ei nyt ainakaan tunnu siltä.”

Vapaa-ajalla Atte harrastaa kuntosalilla käymistä sekä jalkapalloa. Vahvuutenaan hän pitää luovaa työtä, joka on ollut olennainen osa työtehtäviä ja harjoittelujaksoa.

Matias Kauppila, 21, lehdenjakaja

”Kyllä mä koen, että olen ahkera tekemään ja valmis tekemään pitkääkin pätkää töitä. Teen asiat huolellisesti.”

Näin kuvailee Matias vahvuuksiaan. Hän työskentelee Kaleva Medialla lehdenjakajana jo neljättä kesää perätysten ja välissä on tullut tehtyä myös yhden talven ajan jakajan töitä.

Kesätyöntekijänä Matias korvaa vakituisia lehdenjakajia, jotka ovat lomalla. Työvuoron ajoitus ja pituus vaihtelevat: tuntimäärä voi vaihdella kolmen ja kuuden välillä, ja kotiin saattaa päästä vasta aamukuuden jälkeen. Jakelualueet vaihtelevat yhtä lailla, mutta työ toteutuu pääosin autolla ajaen.

Matiaksella on takana ensimmäinen vuosi Oulun kauppakorkeakoulussa, jossa hän opiskelee kauppatieteitä. Tulevaisuus ei ole vielä selkeä, mutta pankkiala ja yrittäjyys kiinnostavat. Vapaa-ajallaan Matias puolestaan pitää lenkkeilystä, pyöräilystä, hiihtämisestä ja salilla käymisestä.

Topi Juusola, 20 ja Inga Metsola, 28, K&T-tiimi

Topi ja Inga ovat toukokuun loppupuolelta lähtien työskennelleet palvelumuotoilijoina Kaleva Median kehitys & teknologia –tiimissä, jossa jokainen työpäivä on erilainen. Työnkuvaan on kuulunut esimerkiksi workshop-projekteja, tutkimuksia sekä graafista suunnittelua. Lisäksi tulossa on vielä paljon muutakin, kuten tuotemuotoilua.

Topi ja Inga ovat molemmat Lapin yliopistosta, jossa Topi opiskelee teollista muotoilua ja Inga soveltavaa psykologiaa. Molemmat ovat viihtyneet työn parissa Kaleva Mediassa ja päässeet hyödyntämään omia vahvuuksiaan.

”Mä haluan olla järjestelmällinen tietyissä asioissa ja haluan ottaa kokonaiskuvan haltuun. Jotta tulee hyvää jälkeä, niin miettii kaikki mahdolliset väärät vaihtoehdot pois.”

Näin kertoo Topi. Inga puolestaan kokee vahvuudekseen yhteistyötaidot, sillä töitä on mukavinta tehdä muiden seurassa – yksin kerkeää luuhailla muita asioita.

Vapaa-ajallaan Topi laskettelee, kalastaa ja harrastaa partiota. Inga puolestaan pitää e-urheilusta, piirtämisestä, sarjakuvista ja joogasta. Tulevaisuuden suhteen kummallakaan ei kuitenkaan ole vielä suurempia suunnitelmia. Topia kiinnostaa tuote- ja palvelumuotoilu, mutta mitään ei ole vielä lukkoon lyöty, kuten Inga pohtii.

”Paras juttu olisi, että se työ, johon valmistuu, ei olisi vielä olemassa. Mutta on se kai huomattu että tulevaisuus ei koskaan mene, niin kuin ajattelee – ja ehkä se on parempi niin!”

Teksti ja kuvat: Salma Maronen

Salma on työskennellyt Kaleva Mediassa kesätyöntekijänä tutustu työelämään ja tienaa -mallilla heinäkuussa 2019. Salma työskenteli Kaleva Median brändi ja kulttuuri -osastolla, työtehtävinään esimerkiksi kuvankäsittely ja skannaus, artikkeleiden kirjoittaminen sekä muihin markkinointituotantoihin osallistuminen. 

Tutustu uramahdollisuuksiin Kaleva Mediassa

Katso avoimet työpaikat