Muovipussit

Korvataan kaikki muovipussit kaupoissa joko paperi- tai biopusseilla.

 

Kaikkiin kauppoihin saatava hedelmäosastoille paperipusseja muovipussien tilalle. Myös eväsleivät voi pakata pieneen paperipussiin esim. pakastepussin sijaan. Muovin käyttö vähenee huomattavasti.

 

Vähennetään muovipussin ostoja kaupasta. Kauppaan mennessä kauppakassi mukaan.

 

Esimerkiksi Briteissä on leviävä pyrkimys saada ihmiset käyttämään rikki mennessä maksutta uudeksi vaihdettavia ”bag for life”-kasseja kertakäyttöisten muovipussien sijaan. Voisiko tällaisten ekokassien yleistymistä Suomessa edistää? Tyypillisesti ikikassit ovat kauppaketjujen brändäämiä, mutta voisiko myös muut ostaa niistä mediatilaa? Tai olisiko kaupoille helppoa jos olisi ”bag for life”-palveluntarjoaja, joka pitäisi huolen kaupan ikikassien inventaarista sekä palautettujen kassien kierrätyksestä. Palveluntarjoajan tulovirrat muodostuisivat kauppojen kanssa solmituista palvelusopimuksista sekä mainostajakumppaneilta saatavista maksuista.

 

Kaikki me jo varmaankin tiedostamme, että kestokassia olisi hyvä käyttää kauppareissuilla. Uudesta materiaalista (mm. puuvilla)tehdyt kestokassit kuluttavat kuitenkin luonnonvaroja aivan liikaa. Kaikki ompelutaitoiset voisivatkin ommella kauppakassit itse kierrätysmateriaalista. Esimerkiksi vanhoista farkuista saa kestävän kassin. Kaleva voisi julkaista helpon ohjeen kierrätyskestokassista. Ja koska kaikki eivät pysty kasseja itselleen ompelemaan, voisivat jotkin tahot (kaupat, mediat, muut yritykset) rahoittaa hankkeen, jossa asukastuvilla, käsityökerhoissa, kansalaisopistoissa ym. ommeltaisiin kasseja kierrätysmateriaaleista, ja näitä kasseja olisi kaupoissa tarjolla.