Ruokahävikki hyötykäyttöön

Lounasravintoloissa, etenkin buffet-tyyppisissä, syntyy paljon hävikkiruokaa ja turhaa jätettä, kun ihmiset ottavat lautaselleen enemmän kuin mitä jaksavat syödä. Eniten harmittaa, että itsepalveluleipätiskissä, jossa asiakas itse siivuttaa leipänsä, hän jättää leivän kantapalan leikkuulaudalle ja ottaa leivästä vasta seuraavan siivun. Kantapalahan on ihan samaa hyvää leipää.

 

Ehdotan, että leivänottopaikoille tehdään näkyvä kyltti, jossa lukee. Kantapalat on myös syötävää leipää, joten syö sekin tai Vähennä hävikkiruokaa, syö myös kantapalat.

 

Kouluissa ja laitoksissa jää usein todella paljon ruokaa. Tätä ylijäämäruokaa pitäisi saada myydä ihan kenelle tahansa, sillä ostajia varmasti riittäisi.

 

Kaupat antavat auliisti lahjoituksena Parasta ennen -päivämäärän ylittäviä tuotteita. Näistä voisi jossain isossa keittiössä jakamisen sijaan valmistaa yhdessä maittavaa lounasta, ja syödä yhdessä. Osan voisi myydä eteenpäin, kun olisi sitä varten esim. osuuskunta organisoimassa.