Kierrätys

Kerrostalojen pihoihin muovinkeräyskontit. Ilmoitustaluille isolla präntit, millaista muovia niihin laitetaan jotta muovit pääsevät oikeaan paikkaan. Tässä lie tavallisen tallaajan yksi mahdollisuus osallistua helposti ja saada pallomme pelastamiseen tilaisuus.

 

Kotitalouksien jätteistä ei pääse eroon sitten millään. Mutta jätteen loppusijoituspaikkaan ja uusiokäyttöön voi vaikuttaa jokainen kotonaan (sekä töissä). Kotitalouksien jätteiden hintaan ja kaatopaikkajätteiden määrään voidaan vaikuttaa lajittelemalla kotona jätteet omiin lajitteluastioihin. Ja jos niitä ei ole kotona, niin ekopisteelle. Tällä tavalla saadaan suurin osa jätteistä kiertoon ja uusiokäyttöön ja tällä tavoin mahdollisimman vähän jätettä kaatopaikalle rumentamaan ja tuhoamaan luontoa ja maisemaa. Ja mikäpä paikkakunta ja kaupunki ei olisi ylpeä voidessaan julistaa, että meillä kierrätetään niin hyvin, että kaatopaikkajätteen määrä on pienin. Sekä miksei myös voisi sen roskan ja tupakantunpin laittaa kaupungillakin sille kuuluvalle paikalle. Ei kadulle eikä vesistöön.

 

Usein työpaikoilla on vain yksi sekajäteastia, mihin kaikki jätteet laitetaan. Mitä jos olisikin useampia astioita? Varsinkin muovinkeräys olisi kova juttu myös työpaikoilla!

 

Joka ikiselle onnikka pysäkille edes, että voi pudottaa keräämänsä roskat siihen, nykyisin ei ole kuin muutamilla pysäkeillä. Jokaisen taloyhtiön pihalle myös pakollinen roskakori tai astia, mihin tupakan tumpit sun muut pihalla näkyvät roska voi laittaa (usein jatekatoksiin on lukot), ettei talossa asuva voi sinne roskia viedä, tämä lakisääteiseksi.

 

Ehdotan että maanviljelijät alkaisivat toimittamaan muovit joko keräykseen, uusiokäyttöön tai kaatopaikalle. Nykyisin kaikki viljelijät polttavat palloista ym. tulevat muovit.

 

Kannattaa ottaa kotona käyttöön nelilokeroinen jäteastia jolloin on selkeää ja helppoa tehdä eri jätejakeiden lajittelu heti kotona! Ei tarvitse keräillä pussukoita ja toimitella niitä erikseen keräyspisteisiin, näin on vaan niin paljon helpompaa lajitella suoraan jäteastiaan:)

 

Kaiken itselle ylimääräisen irtaimiston ei tarvitse aina päätyä kaatopaikalle, poltettavaksi tai myyntiin. Se mitä ei itse tarvi, voi joku muu tarvita. Tällaisia kierrätystavarapaikkoja saisi olla jokaisessa pienessäkin kunnassa. Monessa paikassa kuitenkin on tyhjiä liiketiloja tai vastaavia, jonne kierrätystavaraa voisi kerätä ja jakaa eteenpäin.

 

Tuo kierrätyspäivänä sellaisia vaatteita töihin, joita et enää käytä. Vaatteet rekkiin. Kukin saa valita itselle uusia vaatteita. Loput kelpaamattomat vaatteet viedään esim. kierrätyskeskukseen

 

”Makaako lipastonlaatikossasi vanhoja kännyköitä tai muuta elektroniikkaromua? Vie ne kierrätykseen! Suurin osa kännykästä on kierrätettävää materiaalia, mukana on esimerkiksi monia metalleja, joiden kierrätys on paljon ympäristöystävällisempää kuin neitseellisen raaka-aineen kaivaminen. Sähkö- ja elektroniikkaromun kierrättämisestä on tehty helppoa, palautuspisteitä on monissa isoissa marketeissa ja kodinkoneliikkeissä. Tervemenoa vanhat föönit ja tehosekoittimet!”