Lähiruoka ja -juoma

Muovipulloihin pullotettu vesi kannattaisi korvata pohjavedellä omasta hanasta. Veden laatu on hyvä. Asukkaille jaeltavaa pohjavettä ei tarvitse käsitellä mitenkään. Kuusamon energia- ja vesiosuuskunta ja Kuusamon Osuuskauppa ovat toteuttaneet viestintää pohjaveden puolesta. Marketeissa on veden jakelupisteitä esim. matkailijoille. Euroopan virvoitusjuomajärjestön Unesdan arvion mukaan Suomen koko vesimarkkinan suuruus on noin 100 miljoonaa litraa vuodessa. Suomeen tuodaan erilaisia pakattuja vesiä noin 20 miljoonaa litraa vuosittain. Jos pikkuinen 0,3 litran muovinen vesipullo maksaa 1,20 euroa marketissa, siitä voisi laskea että 100 miljoonaa litraa maksaa suomalaisille karkeasti 30 000 000 euroa. Kolmekymmentä miljoona euroa tyhjästä? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan pakatun veden juomiselle ei ole mitään terveydellistä perustetta. THL:n tutkimuksen mukaan hiilihapottomien pullovesien mikrobipitoisuudet ovat hanavettä moninkertaisesti suuremmat. Päähuomio tutkimuksissa on ollut, että hanavesi on selkeästi parempaa kuin pullovesi. Vesi ikääntyy kaupan hyllyllä ja vähitellen mikrobit alkavat kasvaa pullovedessä. Se on väistämätön ilmiö, sanoo johtava tutkija Ilkka Miettinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Laitakarin Kala Oy:n missio on korvata ulkomailta tuotava lohi kotimaisella, lähellä kasvatetulla kalalla sekä työllistää paikallisia ihmisiä. Heidän liiketoiminnassaan on huomioitu ympäristöarvot ja mm. kalojen ruoka koostuu meren luonnollisista antimista, eikä sinne päädy ruokinnan mukana mitään mereen kuulumatonta. Laitakarin kala oy koki vastoinkäymisiä viime vuonna, mutta yrittäjien motivaatio on korkealla ja päämäärätietoisesti he uudelleenrakentavat liiketoimintaansa. Yrittäjät ovat luontorakkaita ja empaattisia ihmisiä, olen nähnyt miten eläinrakkaus näkyy heidän työssään ja kuinka he ovat huolehtineet kalojen hyvinvoinnista.